Telinevoimistelun MM-kisat vuonna 2018

Ensi viikolla telinevoimistelijat ottavat harppauksia kohti Tokion kesäolympialaisia jotka järjestetään vuonna 2020. MM-kisat kisataan Dohassa joka sijaitsee Qatarissa ja kolme parasta joukkuetta sekä miehissä että naisissa ansaitsevat paikkansa Japanin pääkaupunkiin Tokioon. Suomalaisille oleellista on päästä 24 parhaan joukkoon joukkuekisoissa. Tämä sijoitus takaa sen, että joukkue pääsee seuraavan vuonna MM-kisoihin ja että joukkue pysyy kärkitasolla. Jos Suomi ei sijoitu 24 parhaan joukkoon ensi vuoden MM-kisoihin voidaan lähettää pelkästään kolme kilpailijaa kisaamaan olympiapaikoista.

Telinevoimistelun MM-kisat järjestetään 25.10-3.11 pääkaupungissa Dohassa.

Miesten vastuuvalmentaja Timo Holopainen uskoo, että joukkueena ei vielä valitettavasti päästä Olympialaisiin, mutta miehissä saattaa olla potentiaalia kahdella kuusiottelijalla päästä Tokioon asti.

Naiset ovat kehittyneet hyvin ja tämä nähtiinkin EM-kisoissa elokuussa. Sieltä irtosi Suomelle joukkuekisoissa 16. sija. Miehet puolestaan tekivät useita virheitä ja jäivät tämän takia naisia viisi sijaa alemmaksi. Naiset ovatkin mukana MM-kisoissa nyt pitkästä aikaa. Viime kerrasta on jo niinkin kauan kuin kahdeksan vuotta. Naisten kausi on nyt mennytkin erittäin hyvin,

Voimisteluliitto nimesi kuusi naista MM-kisoihin Dohaan. MM-kisoihin lähdetään nuorella joukkueella. Joukkueen jäsenet ovat syntyneet 2000-luvulla ja joukkueen jäsenistä kaikki paitsi yksi ovat ensikertalaisia MM-kisoissa. Nimetyt voimistelijat ovat: Rosanna Ojala, Maija Leinonen, Siiri Saukkonen, Enni Kettunen, Sani Mäkelä ja Isabella Ahlblad. Rosanna Ojala on ainut kenellä on kisakokemusta MM-kisoista. Challenge Cupissa Ojala sijoittui viidenneksi eritasonojapuilla ja Mäkelä puolestaan sijoittui seitsemänneksi saman kisan hypyissä.

Ojalan akillesjänne katkesi viime EM-kisoissa ja hän on toipunut onneksi hyvin ja on erittäin iloinen siitä, että hän on takaisin maajoukkueessa. EM-kisoissa kisannut Helmi Murto puolestaan venäytti nilkkansa eikä valitettavasti kerennyt kuntoutumaan MM-kisoihin. Leinonen tekee MM-kisoissa neliottelun ja Ojala puolestaan voimistelee eritasonojapuut. Muiden urheilijoiden voimistelusuoritukset tulee ratkeamaan vasta itse kisapaikalla.

Miesten MM-joukkueessa parhaimpia ovat Oskar Kirmes ja Heikki Saarenketo. Kirmes on ollut jo mukana Rion olympialaisissa kuusiottelussa. Saarenketo puolestaan havittelee olympiapaikkaa permannolta ja hypystä. Nämä kaksi ovatkin hänen vahvimmat lajinsa. Kummallakin on hyvät edellytykset yltää aina finaaleihin asti. Kirmeksen EM-kilpailujen tulos oli alle 0,1 pistettä toisesta varasijasta finaaleihin. Saarenketo puolestaan menestyi hyvin maailmancupin sekä Challenge cupin osakilpailuissa. Tänä vuonna hän on voimistellut itselleen useamman finaalipaikan. Viimeisin oli Pariisissa syyskuun lopussa jossa Saarenketo hyppäsi neljännelle finaalipaikalle.

Karsinnat toimivat hyvin samantapaisesti kuin Rion karsinnat – hyvillä sarjoilla pääsee kisoihin, Kirmes toteaa. Saarenketo on hionut permantosarjaansa paremmaksi jotta siitä olisi tuomareiden vaikeampi vähentää pisteitä tehdyistä virheistä. Hyppyä hän meinaa vaikeuttaa vasta MM-kisojen jälkeen.

Voimistelijat hakevat telinekohtaisia olympiapaikkoja maailmancup-kiertueesta joka alkaa marraskuussa ja joka kestää vuoteen 2020. Kokonaiskilpailun voittajat ansaitsevat jokaiselta telineeltä olympiapaikan.

MM-joukkueessa voimistelevat myös Franz Card, Elias Koski, Juho Kanerva ja Patrick Palmroth. MM-joukkuekilpailu näyttää siltä, että neljä urheilijaa voimistelee jokaisessa telineessä ja näiden neljän tuloksesta lasketaan kolme parasta. Kolmessa telineessä on neljä urheilijaa ja kolmella telineellä kolme. Eli näillä kolmella ei ole varavoimistelijaa.

Kilpailuaikataulu näyttää seuraavalta: 25.10 Suomen miesten karsinta, 27.10 Suomen naisten karsinta, 29.10 miesten joukkuefinaali, 30.10 naisten joukkuefinaali, 31.10 miesten 6-ottelufinaali, 1.11 naisten 4-ottelufinaali ja lopuksi 2-3.11 telinefinaalit.

Telinevoimistelun MM-kisat järjestetään joka vuosi, lukuun ottamatta olympiavuotta. MM-kisoissa kisataan sekä miesten että naisten telinevoimistelusta ja lajeina ovat yksittäiset telineet, joukkuekisat sekä moniottelut. Vuonna 1903 on järjestetty ensimmäiset telinevoimistelun MM-kisat Antewerpenissä. Naiset puolestaan saivat kilpailla maailmamestaruudesta ensimmäistä kertaa vuonna 1934 Budapestissa.