eSports ja siinä menestyminen

eSports on kilpaurheilua joka hyödyntää tietotekniikkaa ja sitä harrastetaan sekä yksilömuodossa että joukkuemuodossa riippuen vähän pelistä ja sen tyypistä. Yleensä näitä pelataan joko tietokoneella tai pelikonsolilla ja ne jakautuvat erilaisiin genreihin.

Tämän tyyppistä urheilua voi kuka tahansa harrastaa, jolla on käytössään pelilaite ja jonka tarkoituksena on itsensä kehittäminen tai toisen kanssa pelaaminen internetissä, pelikonsolilla tai lähiverkossa. Kilpapelaamisesta puhutaan silloin kun pelataan toisia ja pelin haastetta vastaan kilpailutilanteissa. Kilpapelaamisen harrastaminen on mahdollista kaikilla elektronisilla peleillä. Ammattipelaaminen pyörii tällä hetkellä muutaman pelin ympärillä, joilla on suuret pelaajamäärät.

Suosituimmat pelit kilpapelaamisessa nykypäivänä ovat joko räiskintäpelejä tai fantasiataisteluja areenoilla jotka ovat tiimipohjaisia.

Tämän päivän suosituimpiin FPS-peleihin kuuluu: Counter-strike, Call of Duty, Overwatch, Halo ja Global Offensive. MOBA-peleistä suosituimpia ovat: League of Legends, Data 2 ja Smite. Näiden lisäksi kilpapelaamiseen voidaan laskea mukaan: Starcraft II, Heartstone,, Super Smash Bros, Melee, Mortal Combat ja Street Fighter-pelisarjat. Ajo-, urheilu-, tanssi- ja rytmipelejä voi myös pelata kilpaa, mutta niiden yleisöt ovat pienemmät.

Kysymys kuuluukin miten päästä ammattilaispelaajaksi ja menestyä siinä? Kilpapelaamisesta on muutamassa vuodessa tullut suosittu ilmiö myös Suomessa joten urheiluseurojen ja bisnesmiesten kiinnostus on myös kasvanut tämän lajin osalta.

Suomessa on noin 50 ammattipelaajaa, mutta määrä on nopeassa kasvussa. Overwatch- ja Counter-strike-ammattilaisten vinkit ovat seuraavanlaisia:

Keskittyminen ja aika

Laji vaatii keskittymistä ja määrätietoisuutta. Kukaan ei tule ammattilaiseksi sillä, että pelaa kotona satunnaisesti. Ammattilaiseksi pääsee vain suurella treenimäärällä. Jos fokus on joukkuepelissä, niin kannattaa pelata useita kertoja viikossa.

Virheistä oppiminen

Vaikka pelaaja olisi kuinka hyvä ja laittaisi pelaamiseen paljon aikaa, niin sen vaikutus siihen pääseekö mihinkään on huono jos ei ota virheistään ja muista tämän tyyppisistä asioista oppia. Jos tuloksia halutaan, niin kemia joukkueen välillä tulee olla hyvä ja kunnossa. Joukkue kehittyy tietenkin hyvällä tiimihengellä.

Laitteistolla ei ole niin suurta väliä

Hyvä hiiri ja näyttö ovat asioita mihin kannattaa panostaa, sekä tukeva ja hyvä hiirimatto. Toki alkuun pääsee ilman näitäkin. Kiinnostuksen saa heräämään ilman niitä ja hieman huonommillakin tarvikkeilla. Pelattavuus toki paranee jos näyttö ja tietokone ovat hyviä sekä jos tietokone päivittää hyvin FPS:ää.

Hauskanpito

Pelaaminen saattaa ruveta tuntumaan ahdistavalta jos statistiikasta ja sijoittumisesta tulee jonkin sortin pakkomielle. Tässä voikin kehittyä usealla tyylillä ja jokaisella on oma tyyli oppia. Kannattaa siis muistaa hauskanpito, muuten pelaamisesta katoaa täysin sen idea.

Fokus ja siitä muistuttaminen

Välillä motivaation ja löytäminen voi olla vaikeaa sillä pelaaminen vaatii paljon aikaa ja harjoitusta. Tällöin pitää vaan muistuttaa itseänsä siitä, että tahto on olla paras ettei fokus katoa. Kannattaa koko ajan laittaa itselle tavoitteita sekä haastaa itseään seuraaviin askeliin. Joskus kun tulee vastoinkäymisiä ei kannata luovuttaa vaan pitää hyvä mieli yllä.

Liikunta

Elämänhallinta kannattaa olla hyvässä paketissa jos harrastaa kilpapelaamista joten liikunta ja ruokavalio kannattaa pitää hyvänä. Todella useasti esimerkiksi tunnin juoksu voi ollakin paljon hyödyllisempää kuin tunnin pelaaminen.

Jatka opiskelua

Koulua ei varmasti kannata jättää kesken vaikka olisikin unelma ammattipelaamisesta koska haaveet eivät aina toteudu. On hyvin harvinaista ylipäätänsä päästä ammattilaiseksi. Toisen asteen koulutuksen jälkeen on helpompaa pitää vaikka välivuotta ja sen jälkeen keskittyä pelaamiseen. Ammattipelaaminen onkin osittain tuuripeliä ja sen takia ei kannata luopua ihan kaikesta. Suurin osa pelaajista päätyy ammattilaisiksi ihan vahingossa.