Helppoja kuntoiluvinkkejä

Kuntoilun aloittaminen voi tuntua vaikealta ja aikaa vievältä. Monet saattavat jopa keksiä tekosyitä, jotta ei tarvitsisi lähteä ulos lenkille tai salille hikoilemaan, mutta tässä on joitakin hyviä vinkkejä, joiden avulla on helppo motivoida itsensä liikkumaan, ja jopa kaikkein

laiskimmat pääsevät helposti ylös sohvan nurkasta.

Suunnitelmallisuus

Jotta liikkuminen motivoisi, ja siihen tulisi tietynlaista tavoitteellisuutta mukaan, niin treeniohjelma ja omat tavoitteet kannattaa suunnitella huolellisesti. Liikkumiseen sitoutuu silloin paremmin, ja oman kehityksen näkee jonkin ajan kuluttua selkeämmin. Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että niillä, jotka suunnittelevat treenaamisensa on merkittävästi paremmat mahdollisuudet myös onnistua ja päästä asetettuihin tavoitteisiin. Spontaanimmat salilla kävijät puolestaan onnistuvat tavoitteissaan huomattavasti pienemmällä todennäköisyydellä.

Liikunnan ei kuitenkaan pitäisi olla yksi stressin aihe lisää hektisen arjen keskellä, vaan siitä pitäisi pystyä tekemään elämäntapa, ja kyetä sovittelemaan se luontevasti mukaan arkeen. Personal trainerin palkkaaminen voi olla hyvä valinta, ja tämä pystyykin ammattitaitonsa avulla sovittelemaan treenejä kiireisen arjen keskelle.

Korkealle tähtääminen

Kunnianhimoisia tavoitteita asettavat liikkujat pärjäävät asiantuntijoiden mukaan paremmin painonpudotusprojekteissa kuin ne, joilla tavoitteet ovat matalammalla. Ilmiötä on tutkittu noin kahden kuukauden mittaisella jaksolla. Niinpä siis kannattaa tähdätä mahdollisimman korkealle suunnitelmissaan.

Rankaiseminen

Treenien väliin jättäminen ei saisi aiheuttaa omantunnon tuskia ja stressiä, mutta jonkinlainen pieni rangaistus voi antaa intoa siihen, että pysyy treeniohjelmassa. Rangaistuksena voi toimia vaikka se, että ikään kuin maksaa sakkoja treeneistä luistamisesta, ja laittaa rahaa purkkiin. Stanfordin yliopistossa tehty tutkimus puoltaa myös tätä väitettä.

Pelkästään viikon mittainen lepo voi jo vaikuttaa kuntoon negatiivisesti. Kuukauden mittainen laiskottelu voi viedä kehon jopa takaisin lähtötilanteeseen. Tämän takia olisi tärkeä liikkua joka päivä edes vähän, ja harrastaa vaikka kevyttä hyötyliikuntaa kuten koiran ulkoiluttamista tai kauppaan kävelemistä.

Palkitseminen

Pelkkä keppi ei luonnollisestikaan toimi, joten mukana kannattaa myös olla porkkanaa. Asiantuntijoiden mukaan on selvää, että jos liikkuja palkitsee itseään kun jokin päämäärä on saavutettu, niin hän myös palaa tavoitteen saavuttamisen jälkeen helpommin takaisin vaikkapa kuntosalille tai muun liikunnan pariin.

Ystävät

Liikkuja saa vahvistusta ja tukea ystäviltään. Yhdessä liikkuminen motivoi ja auttaa liikkujaa pysymään vaikkapa kunto-ohjelmassaan. Ystävän kanssa treenaaminen on sitä paitsi paljon hauskempaa, ja saattaa auttaa huomaamatta kuluttamaan enemmän kaloreita.

Kateuden kohde motivaattorina

Mikäli ystävän kanssa treenaaminen on liian “mielekästä”, niin yksi hyvä keino voi olla löytää treenikaveriksi joku sellainen, joka on paremmassa kunnossa kuin mitä itse on. Tämä saattaa auttaa siten, että intensiteetti treenissä kasvaa, ja treeniaika saattaa tällä tavalla myös pidentyä.

Hyvin syöminen

Katse kannattaa pitää myös lautasessa. Pelkkä liikunta itsessään ei välttämättä auta saavuttamaan tavoitteita, vaan ruokavalion pitää olla mukana tukemassa. Jos ruokavaliokin on kunnossa, niin tavoitteiden saavuttaminen on paljon nopeampaa.

Ryhmässä liikkuminen

Lajilla ei välttämättä ole niin väliä, mutta sillä on, kenen kanssa harjoittelee. Ryhmässä liikkuessa voi mahdollisesti jopa tuplata oman kulutuksensa. Yksi hyvä tapa liikkua ryhmässä on esimerkiksi aloittaa ryhmäliikuntatunnit. Nykyään on myös paljon muita liikuntaryhmiä, kuten juoksukouluja. Jos itselle ei löydy sopivaa ryhmää, niin sellaisen voi aina myös luoda itse, tai etsiä muutama kiinnostunut kaveri, joiden kanssa voi vaikka tehdä yhteistä kuntosalitreeniä.

Shoppailu

Treeneihin ei missään nimessä tarvitse erikseen laittautua, mutta amerikkalaisen tutkimuksen mukaan treenivaatteilla on silti väliä. Pelkästään se, että vetää mukavat ja mieleiset treenivaatteet päälle saattaa motivoida ja lisätä intoa liikkumiseen.