Miten pysyä hyvässä kunnossa?

Hyvä kunto on tärkeää. Silloin kun ihminen on hyvässä kunnossa, niin hän pysyy terveenä, elinvoimaisena ja olo on erinomainen yleensä sekä fyysisesti että psyykkisesti. Tämä vaikuttaa suoranaisesti kykyyn toimia sekä tuloksellisesti että konstruktiivisesti arjen keskellä niin koulussa, työpaikalla kuin kotonakin.

Hyvä kunto ei vaikuta pelkästään fysiikkaan vaan myös emotionaaliseen vahvuuteen. Emotionaalista vahvuutta voi olla esimerkiksi itsetunto sekä usko omiin kykyihin.

Ne jotka vasta havittelevat hyvää kuntoa voivat kokea, että pysyvä hyvä kunto saattaa vaatia jatkuvaa laihduttamista, erittäin intensiivisiä treenejä ja tahdonvoimaa joka voi tuntua epäinhimilliseltä. Tämä ei kuitenkaan ole realismia vaan pysyvä hyvä kunto vaatii pieniä liikkeitä ja toimintoja sekä ajattelumalleja. Nämä auttavat yksilöä pysymään terveenä ja elinvoimaisena.

On oikeastaan 10 asiaa joita hyväkuntoiset tekevät.

1. Jos fokus päämäärästä miksi olla hyvässä kunnossa on hukassa, on salille lähteminen tai herkkujen pois jättäminen merkityksetöntä. Ihminen joka haluaa olla koko ajan hyvässä kunnossa kysyykin itseltään kysymyksen: “miksi”. Vastauksia voi olla monenlaisia kuten:

– Haluan pysyä vanhana hyvässä kunnossa ja pystyä liikkumaan

– Tunnen ylpeyttä ulkonäöstäni ja terveellisistä valinnoistani

– Pidän fyysisen kunnon yllä työni takia

– Haluan pysyä hyvässä kunnossa psyykkisesti työssäni

– Haluan toimia lapsilleni esimerkkinä

– Hyvä fyysinen ja psyykkinen kunto edesauttaa mahdollisuuksia elämässäni

2. Hyväkuntoiset syövät paljon ja varsinkin kasviksia

Suuri kasvismäärä ruokavaliossa ylläpitää hyvää henkistä ja fyysistä kuntoa. Kasvikset antavat paljon energiaa ja tehostavat ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa. Jos pastat ja perunat vaihtaa kasviksiin, niin huomaa hyvin nopeasti eron.

3. Liikuntaa joka päivä

Liikkumisen ei aina tarvitse olla intensiivistä salitreeniä tai juoksua. Arkiliikunta on oikein hyvä liikuntamuoto, kuten käveleminen kauppaan tai muutaman kymmenen minuutin venyttely television äärellä. Koiran kanssa ulkoilu lasketaan tähän myös. Tietenkin tehokasta treeniä tulee tehdä muutaman kerran viikossa, mutta ne eivät yksinään riitä jos päivät kuluu pääsääntöisesti istuen.

4. Ruokavalion suhteen ei olla tiukkoja

Satunnaisen herkuttelun ei pitäisi herättää kauheita syyllisyydentunteita, koska jos näin käy niin herkuttelu saattaa riistäytyä jopa käsistä. Herkut silloin tällöin ei vaikuta pitkällä aika välillä painoon. 80%-20% on hyvä nyrkkisääntö ruokavaliossa. Eli 80% kannattaa syödä hyvin ja paljon kasviksia ja vähän sokeria, näin ollen herkut silloin tällöin eivät kaada maailmaa.

5. Suunnitelmallisuus

On erittäin vaikeaa käydä treenaamassa tai syödä terveellisesti jos asioita ei suunnittele ja aikatauluta. Kun suunnittelusta tulee tapa, niin siitä on vaikeaa luopua enää.

6. Proteiinin syönti 3 kertaa päivässä

Nälkä siirtyy proteiinilla tehokkaammin kuin rasvalla tai hiilihydraatilla. Jos illalla tekee mieli vielä jotain välipalaa kannattaa nauttia vaikka proteiinipitoinen juoma.

7. Aamupalan syönti

Aamupalan pois jättäminen on huono asia aineenvaihdunnalle sekä ruokkii makeanhimoa iltapäivällä. Hyvässä aamupalassa on proteiinia ja hyvä rasvoja.

8. Rasvojen syönti

Rasvat eivät tee ihmisestä lihavaa. Kun syö hyviä rasvoja, niin olo on kylläisempi, ne hillitsevät makeanhimoa, on hyväksi hormonitasapainolle ja tekee ihosta hyvän.

9. Huomio sokerin määrään

Sokeri lihottaa ja antaa energiapiikin nopeasti sekä hyvänolon tunteen. Tämän jälkeen energiataso laskee radikaalisti ja mieliala muuttuu huonommaksi kunnes keho saa seuraavan sokeriannoksen. Sokeri on vähän niin kuin huume.

10. Oikeus näyttää ja tuntea olonsa mahtavaksi

Keho haluaa ja tuntua ja näyttää mahdollisimman hyvältä ja sitä pitääkin vain auttaa siihen. Osaksi auttamista on se, että uskoo siihen, että on oikeus tuntea olonsa hyväksi ja näyttää hyvältä. Se on kehon kunnioitusta kun se saa oikeaa ravintoa ja liikuntaa. Omat tekemiset ovat keholle joko kunnianosoitus tai mielenosoitus. .